Introducció

 

El JClic és un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per realitzar diversos tipus d'activitats educatives: trencaclosques, associacions, exercicis de text, mots encreuats… El JClic està desenvolupat en la plataforma Java, és un projecte de codi obert i funciona en diversos entorns i sistemes operatius. El Moodle és un entorn virtual d'aprenentatge que permet la importació de projectes JClic. El principal avantatge d'executar projectes JClic a una aula virtual Moodle és que el docent pot fer un seguiment de la tasca dels alumnes, consultant els informes d'activitat.

 

Obtenció de projectes JClic

 

Podeu fer servir:

  • Projectes JClic que tengueu a un ordinador, o bé al servidor del centre, o bé a un suport extraïble. El projecte JClic és un fitxer amb extensió .jclic.zip que podreu fer servir a l'hora de crear l'activitat a l'aula virtual.
  • Projectes JClic que trobeu a pàgines web com la Zona Clic. En aquest cas, tot i que és possible que descarregueu el fitxer, podeu simplement anotar l'URL del projecte.

 

Creació d'activitat a partir d'un fitxer de projecte JClic

Accediu a la vostra aula virtual. A continuació, entrau al curs on voleu afegir l'activitat JClic i activau l'edició.

thumb_JCLIC_1
Curs de l'Aula Virtual

 

Al desplegable Afegeix una activitat seleccionau JClic.

S'han d'especificar certs paràmetres agrupats en quatre seccions: paràmetres generals, paràmetres JClic, paràmetres d'avaluació i paràmetres comuns. No explicarem el significat dels paràmetres generals i dels comuns (per això es remet el lector a qualsevol tutorial de Moodle). Cal assenyalar però que el nom de l'activitat és un paràmetre obligatori que cal emplenar.

Els paràmetres propis de JClic són:

Enllaç: és l'adreça del fitxer que conté la informació del paquet JClic. Fixau-vos que vora la paraula Enllaç hi ha un botó que si el premeu us mostrarà en una finestra emergent una explicació detallada. A l'exemple següent hem escrit en aquest camp l'adreça URL que ens indicava una fitxa de la biblioteca Zona Clic

thumb_JCLIC_2         thumb_JCLIC_3

 

 Una altra possibilitat hagués estat penjar un projecte JClic al servidor. Per a això, a Tria o penja un fitxer hauríeu de fer clic a Penja un fitxer i després hauríeu de seleccionar l'acció Tria per al fitxer penjat. En comparació amb l'execució remota (des de la ubicació on està el JClic si emprau a Enllaç un URL), tenir-ho directament al servidor hauria de fer que anàs més ràpid.

JCLIC_5

 
Enllaç de sortida, Idioma, Aparença, Amplada, Alçada: es recomana mantenir els valors per defecte.

 

Com a paràmetres d'avaluació tenim:

  • Nombre màxim d'intents
  • Criteri d'avaluació
  • Puntuació / Activitats que cal assolir

 

En acabar de definir els paràmetres de l'activitat s'han de desar els canvis.

Quan un alumne entri en aquesta activitat, faci clic al nom, s'activarà un applet de Java mitjançant el qual es visualitzarà i s'executarà l'activitat. Si apareix una petició de conformitat com el que es veu a la següent captura, s'ha d'acceptar.

peticio_conformitat_applet_Java_JClic


Depenent de la mida del projecte JClic és possible que l'usuari hagi d'esperar uns segons o uns minuts a que arrenqui l'activitat.


JClic_carregant-se


El professor també pot provar l'activitat ja que disposa d'un enllaç a l'applet d'execució a la pàgina de l'activitat (Mostra l'activitat JClic). En qualsevol moment podrà accedir a informes sobre la realització de l'activitat. Quan accedeixi a l'activitat es trobarà amb una taula resum que mostrarà un recompte dels resultats obtinguts pels alumnes que han iniciat l'activitat:

informe_activitats_senzill

Opcionalment podrà accedir al detall de les sessions (mitjançant l'enllaç Mostra el detall de les sessions) i fer un seguiment personalitzat de la tasca de cada alumne. L'informe de detall mostra, per a cada alumne, en quines dates ha fet feina, quantes activitats ha fet, quantes ha encertat, quin temps ha invertit i quants intents ha fet:

informe_activitats_detallat1


Si, a més, hom fa clic a una data, es mostrarà el detall d'activitat d'aquella sessió, es tracta d'un seguiment exhaustiu de totes les actuacions de l'alumne dins cada exercici:

informe_activitats_detallat2