A causa de la ràpida propagació de la pandèmia del coronavirus i el tancament dels centres educatius, ens hem vist obligats a canviar ràpidament la manera de transmetre el coneixement, passant de l'ensenyament presencial i petites dosis d’ensenyament en línia, a l'ús exclusiu de mitjans TIC.

A més de fer un ús més intensiu de les eines TIC ja arrelades al quefer diari de la majoria de centres, com poden ser la web del centres Redols, l'aula virtual Moodle o el correu corporatiu @educaib.eu amb els seus drives associats, us pot sorgir la necessitat de recórrer a eines com la videoconferència, bé sigui per realitzar sessions amb els companys del centre, amb l'alumnat o fins i tot amb els pares.

En aquest article farem un petit repàs a eines de videoconferència que teniu disponibles i que abans hem pogut provar. Algunes són de pagament, però totes les que posarem disposen d'una versió gratuïta al vostre abast. Intentarem anar actualitzant aquest article a mesura de que anem provant noves eines o bé rebem comentaris vostres. Cal tenir en compte que la majoria de fabricants estan adaptant les seves polítiques d'ús als nous temps, i amb conseqüència el que avui és vàlid demà pot deixar de ser-ho, bé perquè es donin millores o bé perquè es posin restriccions.

Us recomanam que abans de fer servir aquestes eines de videoconferència amb companys, alumnes o pares, les proveu i us familiaritzeu amb el seu ús amb la finalitat de garantir la millor experiència als participants.

A mesura que anem provant nou programari anirem afegint entrades a aquest article. Si voleu comentar-nos la vostra experiència, ho podeu fer enviant directament un correu electrònic a aborras@educacio.caib.es (en aquest cas no s'ha d'enviar per formulari), posant al camp assumpte: «Experiència videoconferències»

Si el que voleu és posar en funcionament alguna d'aquestes solucions i us surten dubtes o bé necessitau ajuda, podeu contactar amb el Servei TIE pels mitjans habituals, veure Contacte amb el Servei de Suport durant el període de crisi sanitària COVID-19
 

Hangouts Meet (Google)

Aquesta és la eina de videoconferència que ofereix Google amb la seva plataforma G Suite. Tots els membres de la Comunitat Educativa que disposin d'un compte de correu corporatiu  @educaib.eu poden iniciar una reunió per videoconferència. Un cop creada la sala de reunió podeu convidar a qualsevol persona a participar-hi: companys, alumnes i pares, etc.

Podeu accedir a Hangouts Meet clicant la icona d'aplicacions que teniu disponible al  correu corporatiu (Gmail) o anant directament a l'adreça https://meet.google.com/_meet 

Entre d'altres funcionalitats, Meet permet presentar una finestra o bé la pantalla completa del nostre ordinador a la resta de participants.

Disposau d'un petit tutorial, fet per Google, per Iniciar vídeo  trucades.


Jitsi Meet

Eina de videoconferència 100% gratuïta i de codi obert. Es pot fer servir tant des de Windows, Linux, i dispositius mòbils. No requereix cap tipus d'alta, validació, etc.

Per fer-la servir n'hi ha prou amb anar a la pàgina https://meet.jit.si/, posar a la casella «Start a new meeting» el nom que volem assignar a la nostra reunió, per exemple: reunió claustre i pitjar "Go".

Un cop creada la sala de reunions ens apareixerà un link, en el cas de l'exemple anterior serà:  https://meet.jit.si/ReunioClaustre . Haurem de fer arribar aquest link als altres participants, per exemple per correu. La sala es pot  protegir amb una contrasenya que també haurem de facilitar als participants.

Entre d'altres, Jitsi permet presentar la pantalla o finestres del nostre equip a la resta de participants, així com compartir vídeos de Youtube. A data de redacció d'aquest article no es recomana servir Jitsi per a sessions de més de 35 usuaris.

Disposau de més informació al web https://jitsi.org/

 

Zoom

Eina de videoconferència de pagament, ofereix una versió gratuïta limitada a 40 minuts per sessió i fins a 100 participants. Requereix registrar-se i instal·lar un programari que podrem executar des del propi navegador o des del nostre sistema operatiu. Zoom es pot fer servir tant a Windows, Linux com a dispositius mòbils.

Us podeu enregistrar a la pàgina web oficial de Zoom https://zoom.us/

Podeu trobar informació de les eines disponibles a la versió gratuïta visitant la pàgina web https://zoom.us/pricing

 

Webex (Cisco)

Eina de videoconferència de pagament, ofereix una versió gratuïta previ registre. Requereix instal·lar un programari que podrem executar des del propi navegador o des del nostre sistema operatiu. Webex es pot fer servir tant a Windows com a dispositius mòbils. Per a més informació dels navegadors i sistemes compatibles amb Webex anau a l'enllaç Navegadores y sistemas operativos compatibles con la aplicación Web

Us podeu enregistrar a la pàgina web oficial de Webex https://www.webex.com

Podeu trobar informació de les eines disponibles a la versió gratuïta visitant la pàgina web https://www.webex.com/es/pricing/index.html