L'equip que desenvolupa i manté ChromiumOS, la versió lliure del sistema operatiu instal·lat en els chromebooks, ha interromput el suport per als processadors de 32 bits. D'aquesta manera, queda malmesa la via d'instal·lar el sistema operatiu ChromiumOS en els ultraportàtils ja que no hi hauria garanties de poder actualitzar el sistema en el futur.

Per aquesta raó s'ha optat per una opció alternativa basada en Ubuntu.

En concret la proposta contempla una instal·lació mínima del Xubuntu (un sistema Ubuntu especialment destinat a màquines antigues, amb pocs recursos de hardware) amb l'explorador d'Internet Chromium. El sistema s'inicia automàticament amb un usuari bàsic anomenat "alumnat" i tot seguit s'obri, també automàticament, Chromium a pantalla completa. Així, una sessió de treball amb aquest sistema es redueix a una sessió de treball amb el Chromium. En tancar el Chromium es surt automàticament de la sessió.

Aquesta proposta està adreçada especialment als centres que disposen i treballen amb un domini de G-Suite i que estiguin interessats en aprofitar els ultraportàtils que encara estiguin operatius. A aquests centres se'ls ofereix la possibilitat de fer la instal·lació ràpida de forma massiva amb l'avantatge de que, amb aquest sistema massiu d'instal·lació, queden configurats automàticament els ultraportàtils amb els paràmetres del centre (bàsicament Wi-Fi, puppet i contrasenya per a l'administrador). La configuració del puppet permet el desplegament automàtic d'actualitzacions i la instal·lació massiva i centralitzada d'extensions per al Chromium. Per sol·licitar una actualització massiva anau a l'article "Sol·licitud d'actualització massiva del sistema operatiu Ubuntu".

També es pot optar per instal·lar el sistema "mode chromebook" per mitjà d'un pendrive (disponible per descàrrega) encara que aquesta opció és molt laboriosa ja que suposa carregar la imatge del sistema de manera individual (portàtil a portàtil) i, a més a més, les configuracions de la Wi-Fi i el puppet s'han de fer manualment. Tal vegada aquest sistema és adequat per provar-ne un abans de decidir si el centre opta per aquesta solució. Podeu trobar el pendrive per descàrrega a "Pendrives dels diferents contractes" (els pendrives amb el sistema "mode chromebook" estan identificats amb el sufix chr1604)

 

mode chromebook